logo_blad_BuytenVitaal_pakket

Over BuytenVitaal

Preventief bijdragen aan de gezondheid van mens & natuur

BuytenVitaal is ontstaan in het begin van de coronaperiode. Ondernemers en (non-profit) organisaties in Buytenhout die bijdragen aan vitaliteit en preventieve gezondheid, mochten niemand ontvangen, terwijl bij zorgmedewerkers en iedereen die thuis moest werken de behoefte aan opladen in de natuur alleen maar groter werd. Wat konden wij daarvoor doen? We bedachten een passend aanbod waarmee iedereen – coronaproof – fysiek en mentaal Buytenhout kon komen beleven: het BuytenVitaal-pakket. Het pakket bleek waardevol voor mensen die in de zorg werken en overbelast waren en voor mensen die te veel binnen zaten en juist op pad wilden om het hoofd leeg te maken. We werden ons er nog meer van bewust hoe belangrijk dit buitengebied is voor omwonenden.

Het is inmiddels voldoende bekend dat de natuur invloed heeft op onze gezondheid. BuytenVitaal wil preventief bijdragen aan onze gezondheid. Dat doen we door het BuytenVitaal-pakket nog steeds aan te bieden, zodat omwonenden Buytenhout kunnen beleven, maar ook zelf kunnen ontdekken wat dit stukje groen voor hun betekent en hoe het op verschillende wijzen kan bijdragen aan de eigen gezondheid.

Over het gebied
Buytenhout is een recreatie- en natuurgebied temidden van grote omliggende steden zoals Delft, Rotterdam en Den Haag. Het is de achtertuin van bewoners uit Pijnacker/Nootdorp, Den Haag Ypenburg en Delft. Doordat het in zo’n drukbevolkte Randstad ligt, genieten veel omwonenden ervan en is het tegelijkertijd ook kwetsbaar. Daarom is in 2016 het initiatief de Buytenhouttafel gestart door de stichting Vrienden van Biesland. In 2018 en 2019 hebben 150 Buytenhouters een gebiedsvisie gemaakt voor Buytenhout-West. Betrokken waren recreanten, bewoners, ondernemers en ook grondeigenaren zoals Staatsbosbeheer en omliggende gemeenten. De visie heeft zes kernwaarden opgeleverd met biodiversiteit op #1. Daarom verbindt het BuytenVitaal-pakket het welzijn van zowel mens als natuur.

BuytenVitale groei
BuytenVitaal streeft niet naar economische groei, maar naar maatschappelijke groei rondom de gezondheid van mens en natuur. In de toekomst willen we dat ons buitengebied ook bijdraagt aan BuytenVitale ontmoetingsmomenten. Met je handen in de aarde, bomen snoeien, dieren verzorgen, hop plukken etc. Maar ook BuytenVitale bedrijfsuitjes voor lokale bedrijven en organisaties. Je hebt geen hutje op de hei nodig voor een ‘heisessie’, want de natuur ligt om de hoek. Alle activiteiten van BuytenVitaal zijn kostendekkend en we rekenen 10% extra voor de Compost Pot. Onze Compost Pot moet in de toekomst onze stevige bodem worden, zodat we samen preventief kunnen blijven bijdragen aan natuur en gezondheid. Meer over team BuytenVitaal lees je hier

Bekijk ook